Wina deserowe, wina wzmacniane, wina likierowe oraz wina lodowe. Wszelkie te nazwy dotyczą jednego rodzaju win, na jakie po francusku mówi się „Vin de dessert”, co rzeczywiście znaczy „wino do deseru”. Więc jest to kategoria win spożywanych po posiłku głównym, jako dodatek do pięknych ciast, kremów lub owoców. Są to także wina białe, różowe jak również czerwone. Co ważne, wielokrotnie są to wina słodkie czy półsłodkie, o dosyć znacznej ilości alkoholu, tj. 14-22%. Otrzymanie wina o właśnie tak znacznej ilości alkoholu jest dopuszczalne jedynie przy spełnieniu paru wymogów.

Wina deserowe

Wina deserowe to słodkie oraz dobre napoje, jakie odpowiednio smakują pite „po angielsku”, więc dane „solo”, bez towarzyszącego mu dania. Wina deserowe to deser sam w sobie. Najwspanialszymi winami deserowymi są pomiędzy innymi: Tokaj Aszu, Madera, Eiswein, Sauternes, Moscatel de Setubal, wino Porto. Wina deserowe można naturalnie także łączyć z delikatnymi zakąskami, zwłąszcza owocami oraz deserami. Poniektórzy specjaliści wolą natomiast już nic więcej do lampki wina deserowego nie podawać. Wina deserowe entuzjastycznie popijają Panie, chociaż również pośród Panów nie brakuje fanów tychże alkoholi.

Jak dobrać wino deserowe?

Wino to doskonały dodatek do deseru. Należałoby natomiast dopilnować o jego dużą klasę. Należy mieć także na uwadze, jak konkretne wino dopasowuje się z oferowanymi poprzez nas zakąskami. Deser to słodkie danie, zatem również wino winno być słodkie. Cierpki lub kwaśny napój zazwyczaj nie będzie się do deseru pasował, natomiast może choćby zabrać przyjemność jedzenia. Wina białe oraz różowe dobrze łączyć będą się z daniami pełnymi owoców oraz subtelnymi dodatkami, jak choćby bita śmietana. Z kolei po wino czerwone można sięgnąć w wypadku, kiedy podstawowym składnikiem deseru jest czekolada.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *