TYPO3 - czyszczenie cache przez użytkowników nie będących adminem

Opublikował:‌ WG Admin
Kategorie: Dla początkujących

Wiele razy przerabiałem problem zgłaszany przez uzytkowników bez statusu Admin - "klikam na błyskawicę i potem wyczyść cały cache". Otwieram stronę i dalej mam poprzedniego newsa...".

Problem nie leżał po stronie użytkownika, a po "naszej" stronie - administratorów i niewłaściwej konfiguracji grupy lub konta, która to uniemożliwiała użytkownikom końcowym wyczyścić np. cały cache na stronie.

Jeżeli też dostajesz maile/telefony z tego typu "pytaniami" czas to naprawić.

Na początek musimy poddać edycji grupę użytkowników, lub jeśli takiej nie posiadamy wyedytować ustawienia samego użytkownika.

Przechodzimy do zakładki Opcje i w polu TSConfig wpisujemy następującą linijkę kodu:

Kod:  Zaznacz wszystko  |  Linenumbers on/off
  1. options.clearCache.all = 1

Możemy również ograniczyć prawa użytkowników by zamiast całego cache-u mogli czyścic jedynie cache na docelowej stronie czy podstronie serwisu. Procedura taka sama - inny kod:

Kod:  Zaznacz wszystko  |  Linenumbers on/off
  1. options.clearCache.pages = 1

Wasze komentarze:

comments powered by Disqus

Komentowanie - zasady

Autorzy komentarzy zamieszczonych w serwisie webground.pl publikują swoje opinie wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Właściciel serwisu webground.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treści umieszczone przez użytkowników portalu